Communiceren met couchsurfers

Je hebt op een bepaald tijdstip met iemand afgesproken, maar hij komt niet opdagen. Iemand haalt zonder te vragen eten uit je koelkast, zodat je morgen ineens geen ontbijt meer hebt. Laat de stekker van haar stijltang in het stopcontact zitten, ondanks het brandgevaar. Of iemand verkeert nog heerlijk in dromenland, terwijl jij op het punt staat naar je werk te gaan en je huis graag leeg wilt hebben.

 

Als je regelmatig couchsurfers in huis haalt, kan het voorkomen dat er iets gebeurt waar je niet zo gelukkig mee bent. Zoals, in mijn geval, de bovenstaande dingen. Het zijn geen halszaken (en gelukkig zijn dit de ergste dingen die ik op dit gebied heb meegemaakt), maar helemaal lekker zaten ze me niet.

Hoe ga je daarmee om? Of nog beter, hoe voorkom je dat couchsurfers over je grenzen gaan? Het antwoord daarop is, heel cliché, communicatie.

 

1. Bepaal waar je grenzen liggen

Als je niet weet wat je nog oké vindt en wat niet meer, dan kun je er ook niet over communiceren. Bedenk dus van tevoren wat jij van een couchsurfer verwacht.

  • Vind je het prettig als hij alleen in je huis achterblijft, terwijl jij gaat werken of naar een verjaardag gaat?
  • Heb je reservesleutels en wil je deze aan je couchsurfer meegeven?
  • Kun je het je veroorloven om je gast ‘s avonds mee te laten eten of moet hij voor zijn eigen eten zorgen?
  • Als een (leuke!) couchsurfer avances maakt, wil je daar dan in meegaan of ga je daar alleen maar spijt van krijgen?
  • Deel je je huis volgens het principe “mi casa es su casa” of zijn er plekken waar de couchsurfer van jou niet mag komen?

Een couchsurfer kost altijd geld (niet veel, maar hij staat wel onder jouw douche, sluit zijn laptop aan op jouw stroomnetwerk en maakt gebruik van jouw wifi) en als host lever je vaak ook flink in op je privacy. Het is goed om te bedenken hoe dit voor ook voor jou leuk blijft.

 

2. Weet waar je aan toe bent

“Ik ben er op 19 juni, ergens in de avond.”

Wacht. Nee. Dit gaat niet werken. Tenzij ik op 19 juni toevallig een netflixmarathon op de planning heb staan (House of Cards moet immers nog altijd afgekeken worden en er staat ook weer een nieuw seizoen Orange is the New Black klaar), vind ik het heel onhandig om niet te weten wanneer de couchsurfer precies voor de deur staat. Ik wil graag weten hoe lang ik mijn hardlooprondje van tevoren kan maken, of ik nog een yogales kan plannen of hoe lang ik nog kan blijven hangen op de vrijdagmiddagborrel op mijn werk. Bij een bericht als het bovenstaande stuur ik dan ook aan op een preciezere ETA, met een spreiding van maximaal een uur. Daar kan ik mee werken. Natuurlijk is voor couchsurfers lastig in te schatten wanneer ze er precies kunnen zijn (helemaal als ze komen liften), maar er is altijd een manier om je voortgang (“ik sta nog stééds langs de A2!”) te communiceren.

Ook andere dingen weet ik graag van tevoren. Ik vind het leuk om in ieder geval één avond voor couchsurfers te koken, maar mijn boerenkool met worst valt niet in goede aarde bij een vegetariër. En wat voor mij geldt, geldt ook voor de andere partij. Zodra een couchsurfer heeft bevestigd dat-ie komt, stuur ik hem zo snel mogelijk mijn adres, routebeschrijving en contactgegevens. Als ik verwacht dat iemand zijn eigen slaapzak of handdoeken meeneemt, zet ik dat er ook bij. Kan het dáár alvast niet meer misgaan.

 

3. Neem het initiatief om de ander het initiatief te laten nemen

Enerzijds wil ik graag precies weten waar ik aan toe ben. Anderzijds is het niet mijn reis maar die van de couchsurfer en die wil ik niet onnodig dirigeren. In mijn berichten (en later in de gesprekken) stel ik daarom veel vragen over de plannen van de couchsurfer. Eet je alleen of zullen we samen iets eten? Welk gerecht wil je nog altijd een keer proeven? Ga je zelf de stad verkennen of wil je dat ik je op sleeptouw neem? En als dit laatste het geval is: wat zijn de plaatsen die je niet wilt missen? Blijf je thuis, wil je uitgaan?

Couchsurfer, zeg het maar. Zolang je maar íéts zegt.

En dan besluit ik wel of ik aansluit.

 

4. Hallooo, hier ben ik dan!

“Leuk je te ontmoeten! Heb je een goede reis gehad? Kom binnen, dan kun je eindelijk al je spullen dumpen.” Als de couchsurfers zijn gearriveerd, dan wil ik graag dat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen. Voor veel couchsurfers is de overnachtingsplaats een rustpunt in de reis, of ze nu een dag fietsen vanuit Amsterdam achter de rug hebben of net begonnen zijn aan hun 2-maanden-Europa-tour. Ze zijn blij dat ze hun spullen eindelijk kunnen neerzetten, niet meer hoeven te zoeken en even comfortabel kunnen zitten.

Na een kop thee of koffie laat ik ze het huis zien. Nou heeft dat bij mij niet zo veel omhanden: de badkamer (en het feit dat je aan een touwtje moet trekken om het licht aan te krijgen), de wc en de keuken. O, en die gesloten deur bij de ingang, daar slaap ik. Het kraanwater kun je drinken en daar staan de glazen. O, en er is er nog een balkon. Als je wilt roken, dan kun je dat daar doen.

 

5. De huisregels

Als je toch door het huis aan het lopen bent en alles laat zien, kun je vaak ook benoemen wat je niet wilt. Drink zoveel water, thee en koffie als je wilt, maar als je iets uit de koelkast wilt pakken, vraag het dan even. Als je iets ín de koelkast wilt leggen, dan is daar natuurlijk alle gelegenheid voor. Niet roken in huis dus. Het wifiwachtwoord is daar, maar trek alsjeblieft niet het hele internet leeg.

Toch ben ik wat terughoudend in zeggen wat wel en niet mag. Ik vind het zelf zo vanzelfsprekend dat je niet zomaar het eten van iemand anders opeet of dat je geen films gaat zitten downloaden op de internetverbinding van iemand anders, dat ik het bijna beledigend vind om dit bij voorbaat al naar anderen te benoemen. Áls ik al iets zeg daarover, dan is het vaak in de context van ervaringen met andere couchsurfers. Die komen meestal wel aan bod: ervaren couchsurfers vinden het leuk om hun ervaringen te vergelijken, en nieuwe couchsurfers zijn erg benieuwd naar hoe het nou eigenlijk is om vaak andere mensen over de vloer te hebben.

Wat ik wél altijd benoem, is wat ik van ze verwacht als ik niet thuis ben. Het verschilt een beetje per couchsurfer of ik ze tv laat kijken terwijl ik zelf ga hardlopen, ze een sleutel meegeef zodat ze kunnen gaan en staan waar ze willen of dat ik verwacht dat ze het huis uit zijn wanneer ik er niet ben. Maar wat mijn beslissing ook is, ik deel deze van tevoren.

 

6. En als het dan tóch misgaat…

Dat is de lastigste situatie. Je hebt gezegd dat je graag wilt dat de couchsurfer tegelijk met jou vertrekt ‘s ochtends, je hebt al een paar keer op de deur van de woonkamer geklopt, maar nu moet je écht weg over twee minuten en je couchsurfer ligt nog steeds in een halve coma. Je hebt absoluut geen zin om de woonkamer in te denderen en de persoon op de bank fysiek wakker te schudden – dat zou waarschijnlijk ook niet zo op prijs gesteld worden – en eigenlijk vind je het irritant dat je nu wel voor dat dilemma wordt gezet. Je berust dus maar in het feit dat je het huis verlaat terwijl de couchsurfer geen mogelijkheid heeft om de voordeur op slot te doen wanneer zij vertrekt.

Maar wat doe je ermee als je elkaar de volgende avond weer ziet? In het bovenstaande geval heb ik wel aangegeven dat ik het op prijs zou stellen als de couchsurfer de volgende ochtend gewoon tegelijk met mij zou opstaan (maar helaas herhaalde het ritueel zich de volgende ochtend), maar in de meeste gevallen ben ik best een watje. Ik houd mezelf voor dat het niet zo belangrijk is en ik vind het belangrijker om de relatie goed te houden. Of ik trek de stekker van de stijltang uit het stopcontact, neem me voor om wat over het brandgevaar te zeggen als de couchsurfer thuiskomt, en vergeet dat vervolgens volledig.

 

Begrijp me niet verkeerd: bij het grootste deel van de couchsurfers verloopt de communicatie voorspoedig en worden er geen grenzen overschreden. Couchsurfers hebben vaak perfect door dat ze in jouw persoonlijke ruimte zitten en zullen vragen of ze gebruik mogen maken van bepaalde faciliteiten. Maar juist de wat lastigere gevallen zijn interessant om over te reflecteren. Wat gaat hier precies mis, en het belangrijkste: wat kan ik zélf in de toekomst beter doen?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: