Kamperen in de kou: do’s & don’ts

Ik wilde altijd nog eens uitvinden of ik in Nederland het hele jaar door kon kamperen. Met de scouts ben ik op weekends geweest in november en maart en dat ging – met uitzondering van de eerste keer – best. Maar zou mijn hangmat het ook trekken in januari?

Tijd om het te proberen. Dit weekend ben ik in Twente, waar mijn familie een huisje en een stuk bos heeft. Mijn hangmat kan daar mooi tussen twee bomen hangen. En mocht het toch écht niet te doen zijn, dan kan ik altijd mijn toevlucht nog zoeken in het huisje – waar het trouwens maar marginaal warmer is dan buiten.

Mijn moeder vond het geen goed plan dat ik moederziel alleen in het bos zou slapen. Mijn tante drukte mij op het hart dat ik haar moest bellen als ik bang werd. Interessant: dat was niet mijn grootste zorg. Natuurlijk leven er dieren in het bos, maar geen dieren waar ik rekening mee zou moeten houden. En het huisje ligt zo ver van de bewoonde wereld, dat een kwaadwillend persoon het niet eens zou weten te vinden, als hij niet wist dat het er was. Nee, ik maakte me vooral zorgen om de kou.

Het resultaat van het experiment: natúúrlijk kun je het hele jaar door buiten slapen, zelfs met een paar graden vorst ‘s nachts. Zolang je maar de juiste spullen bij je hebt en geen domme dingen doet.

Do’s

  • Laagjes dragen. Dat isoleert beter dan één dikke trui, en bovendien kun je laagjes aan- of uittrekken als je het te koud of te warm hebt.
  • In beweging blijven. Houthakken, sprokkelen, hardlopen. En trek die laagjes dus uit als je het warm krijgt, want als je gaat zweten wordt de kleding nat en daardoor koud!
  • Eet voldoende. De kachel blijft alleen branden als er voldoende brandstof is. En je verbrandt een hoop, daar buiten!
  • Maak alleen een kampvuur als dat toegestaan is! Meestal is er dan ergens een vuurplaats. Een kampvuur is wel een fijne manier om ook ‘s avonds, als je moe bent, warm te krijgen.
  • Ren een rondje voordat je je slaapzak in kruipt. Een slaapzak is gemaakt om je warm te houden, niet om je warm te maken. Als je lichaam warm is als je in je slaapzak duikt, dan blijft dat ook wel even zo.
  • Draag ook ‘s nachts een muts. Via je hoofd gaat veel warmte verloren.
  • Stop de kleding voor de volgende dag onderin je slaapzak (in ieder geval de dingen die je dicht op je huid draagt). ‘s Ochtends zijn die dan lekker warm.

Don’ts

  • Met al je dagelijkse kleren in de slaapzak kruipen. De kleding waar de kou en het zweet al in zit, gaat jou niet warm houden. Je eigen lichaam is een veel betere warmtebron, en die doet het het best als je zo weinig mogelijk aan hebt.
  • Heel dikke kleding dragen. Daar word je een michelinmannetje van en dat maakt bewegen niet gemakkelijker. Helaas is dunne warme kleding duur…
  • Alcohol. Je krijgt het er eerst warmer van, doordat je bloed naar de oppervlakte van je huid wordt gestuurd, maar die warmte verlies je ook snel weer. Die heupfles met “sterk water” kun je beter achterwege laten.
  • Je schoenen te drogen zetten bij het kampvuur. De lijmlaag tussen de zolen kan loslaten en dat is niet meer te herstellen.
  • Vlak voor het slapen gaan nog even douchen. Ja, je krijgt het er heerlijk warm van. Maar je kruipt met natte haren in je slaapzak, en dat vocht maakt het uiteindelijk alleen maar kouder.

Materiaal

  • Het drielagensysteem: thermo-ondergoed, een fleece tussenlaag en een water- en winddichte buitenlaag. Je kunt hier nog een donsjack aan toevoegen als het écht koud is. Draag geen katoen, want dat droogt slecht. Die spijkerbroek kun je dus beter thuislaten. Als je gaat slapen, kun je de laag thermo-ondergoed eventueel aanhouden.
  • Slaapzak: dons of synthetisch. Voor beide is wat te zeggen. Dons isoleert van nature beter, maar zodra het nat wordt, kun je er helemaal niets meer mee. Een polyester slaapzak is daar minder gevoelig voor. Kies in ieder geval voor een mummieslaapzak: minder loze ruimte om warm te houden. Je kunt de slaapzak comfortabeler maken door een een fleece binnenslaapzak aan toe te voegen.
  • Isolatie: een isolerend slaapmatje en/of een thermodeken zorgen ervoor dat de kou van de grond niet bij jou komt. Je kunt ook nog een fleecedeken over je matje leggen. Of over je slaapzak.
  • Een hangmat bestaat vaak uit twee lagen, die je kunt openritsen – zo niet, dan heb je de verkeerde hangmat gekocht. Tussen die lagen kun je van alles stoppen: die isolatiedeken bijvoorbeeld. Bij gebrek eraan kun je ook kranten of een kartonnen doos in je hangmat stoppen: dit scheelt al een hoop.

Koken heb ik mooi weten uit te besteden (i.e.: ik ging lekker uit eten), dus daar kan ik uit eigen ervaring nog niet zoveel over zeggen. Wellicht komt dat nog in een volgende blog.

Andere weersomstandigheden? Lees ook over kamperen met onweer en kamperen in de regen.

Wat zijn jullie tips voor een warm avontuur in de kou? Deel ze hieronder!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: