Kamperen in de regen: do’s & don’ts

Wanneer je wakker wordt, denk je dat je in je broek hebt geplast. Waarom is die slaapzak anders zo nat? Maar erg waarschijnlijk is dat niet – je bent volwassen en al een aantal jaar zindelijk. Je knipt je zaklampje aan.

Direct wordt duidelijk wat het probleem is: je matje en je backpack drijven in een plas water. Het getik tegen het doek van de buitentent geeft aan dat de ellende nog lang niet over is.

Zoals de meeste mensen – iedereen, vermoed ik – ben ik een mooi-weer-kampeerder. Regen, daar kan ik he-le-maal niets mee. Vooral niet als het veel regen is. Het weer laat zich echter niet dicteren.

 

Gisteravond was het nog prima, toen we op de camping aankwamen. We konden rustig onze tenten opzetten – wat prettig was, aangezien het voor sommige mensen de eerste keer was dat ze dat deden. Vannacht brak de hel los en sindsdien is het geen moment meer droog geweest.

We hebben gelukkig een kooktent, waarin net alle tafels en stoelen passen en waar genoeg ruimte is om het kookstel kwijt te kunnen. Ontbijten kon dus gezellig gezamenlijk – mét warme koffie en thee. En aangezien we maar een paar dagen op deze locatie zijn – bij het plaatsje Corfe Castle, aan de Jurassic Coast in het zuiden van Engeland – gingen we daarna gewoon op pad.

Met het busje naar Durdle Door, een uitzichtpunt met spectaculaire rotsen. Vast heel mooi als het zonnetje schijnt – nu was het vooral grijs en druilerig. In de rotsen langs het strand waren wel genoeg grotten om in te schuilen.

Maar we waren niet in Engeland om te schuilen voor de regen: er stond een wandeling op het programma. De andere groep was al afgedropen – die gingen zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde pub. Mijn groep liet zich door een beetje regen niet uit het veld slaan: een snelle inventarisatie wees uit dat drie mensen per se wilde wandelen en dat het de rest niet uitmaakte, zeker omdat het maar driekwart mijl naar het volgende dorp was. Dat was wel te doen en daarna zouden we verder zien.

In dat dorp zijn we blijven hangen – warme chocolademelk (van witte chocola!) en crumble waren zelden zo welkom. En trots dat we waren op onszelf!

Stel, jij besluit te gaan kamperen, maar het weer werkt niet mee. (En geloof me, dat gebeurt niet alleen in Engeland – vraag maar aan mijn ouders.) Wat kun je doen, en wat beter niet?

DO’s

Zet je tent zorgvuldig op

En dan heb ik het niet alleen over dat het tentdoek strak moet staan, de buitentent niet tegen de binnentent aan moet komen, en dat soort dingen. Let ook op de plek waar je je tent neerzet. Onder een boom kan voordelig zijn, omdat het bladerdak het een en ander tegenhoudt, maar als je onder de hoogste boom staat en het gaat onweren, dan is dat weer gevaarlijk. Zet je tent in ieder geval niet in een kuil. Ook water houdt zich aan de zwaartekrachtwet en zal dus altijd stromen naar het laagst gelegen punt.

Check ook even hoe je tent erbij staat na een aantal uur regen. Misschien moet je je buitentent wat opspannen, of een bult water uit je tarp duwen (dan hangt-ie dus niet goed – het water moet eraf lopen, niet erin blijven staan).

Waterdichte bepakking

Ik was pas zo onverstandig om mijn backpack net buiten mijn tarp tegen een boom te zetten. Uiteraard – volgens de Wet van Murphy – regende het daarna de hele nacht. ‘s Ochtends stond ik een beetje beteuterd te kijken naar mijn kletsnatte rugtas.

Gelukkig had ik net een paar weken eerder geïnvesteerd in waterdichte zakken. Eigenlijk meer om mijn spullen in de tas te kunnen organiseren: een zakje voor het ondergoed, een zakje voor de T-shirts, een zakje voor elektronica … dat ze ook waterdicht waren, was een mooie plus. In het regenachtige bos bij Zandvoort was ik er dolblij mee.

Vergeet ook de regenhoes voor je backpack niet! Tijdens een dagtocht is het wel fijn als je boterhammetjes en je extra paar sokken droog blijven.

Denk in mogelijkheden

Een prachtige kanotocht maken over een meer, om daarna te gaan wildkamperen op een eiland – misschien niet het beste plan als het geen moment droog is. Maar is er in de buurt niet nog een leuk museum? Of is dit niet een geweldig excuus om de hele dag in je bed te blijven en een boek te lezen? Of met zijn allen te gaan hartenjagen in het toiletgebouw?

En zelf koken in de modder, dat kan natuurlijk niet. Nou ja, als het echt moet… maar in het dorp zit een pizzeria – dat is véél beter natuurlijk.

Verkas!

Als de weersvoorspellingen nog een week naar blijven, je alle musea in de buurt inmiddels hebt bezocht en alle boeken uit zijn, dan kun je overwegen om niet op dezelfde plek te blijven. Is er een plek in de buurt waar het weer wel te pruimen is en waar je ook mooie wandelingen kunt maken? Tijd om te verhuizen!

Ja, dat kan betekenen dat je een activiteit waarop je je had verheugd niet kunt doen. Maar wees eens eerlijk: was die activiteit echt leuk geweest met dit weer? Volgend jaar beter!

DON’ts

Je humeur laten verpesten

Ja, het regent al 24 uur. En ja, dat is behoorlijk onpraktisch. Eigenlijk gewoon klote. Maar wat doe je eraan? Helemaal niets. Helpt mopperen dus? Nee, allerminst. Het enige dat je met mopperen bereikt, is dat je niet alleen jezelf een pesthumeur bezorgt, maar ook de mensen om je heen.

Een beetje humor is onontbeerlijk. Ja, kijk ons nu eens staan aan te klooien in de modder, met al onze natte spullen. We zijn toch eigenlijk gek ook, hè, dat we met dit weer zijn gaan wandelen. En let op: de meest waardeloze situaties nu leveren straks de beste verhalen op!

Onnodige risico’s nemen

Over dat wandelen gesproken: prima als dat een wandeling door de Nederlandse duinen is of een stadswandeling in Ierland. (Een wandeling over een breed kustpad in Engeland gaat ook prima – qua risico vergelijkbaar met die duinen in Nederland.) Maar niet alle routes zijn even veilig met slecht weer. Zeker bergwandelingen kun je beter uitstellen tot het beter weer is: de rotsen worden glad en de bergpaden modderig en glibberig. Als je denkt dat een vakantie in de regen kut is, stel je dan eens een vakantie in de regen mét een gebroken enkel voor. Of erger.

Andere weersomstandigheden? Lees ook kamperen met onweer en kamperen in de kou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: