7 redenen om niet op wereldreis te gaan

Als je het internet mag geloven, tel je tegenwoordig niet meer mee als je niet een wereldreis hebt gemaakt – hoe langer hoe beter. Na de middelbare school neem je een tussenjaar om jezelf te leren kennen. Nadat je bent afgestudeerd, ga je eerst op reis, want er is daarna nog tijd genoeg voor het “serieuze volwassen leven”. Alle reisblogs staan vol met redenen waarom je die reis toch echt niet moet uitstellen. Redenen om niet te gaan worden afgedaan als irrationele angsten of verkeerde prioriteiten. Toch heb ik zelf nooit gekozen voor een wereldreis – en met mij een groot aantal andere mensen. Zijn wij allemaal burgerlijke angsthazen met een veel te klein wereldbeeld? Dacht het niet!

1. Het kost boelveel geld

Tenzij je van plan bent om ter plekke steeds een baan te zoeken in de horeca of aan een leven als digital nomad te beginnen, kost reizen je meer geld dan dat het je oplevert. En niet zo’n klein beetje ook. Accommodatie, elke dag buiten de deur eten, vlieg-, bus- of treintickets… Het slaat een gat in je spaargeld en thuis heb je er vaak heel wat voor moeten laten. Plus het feit dat je voor een wereldreis – voor de goede orde: ik heb het hier over minimaal een half jaar weggaan, niet over drie weken vakantie – je baan moet opzeggen of je stufi moet onderbreken. Je hebt dus ook geen inkomsten meer.

Natuurlijk is dit een kwestie van prioriteiten stellen – dat is wat alle reisbloggers er tegenin brengen. Als je minder vaak kleding koopt of uit eten gaat, een fiets koopt in plaats van een auto en niet ieder jaar de nieuwste iPhone aanschaft, dan kun je dat geld besteden aan reizen. Nog even los van het feit dat een groot aantal Nederlanders überhaupt niet elk jaar een nieuwe telefoon kan kopen en voor wie het besteden van geld noodzaak is in plaats van keuze, is het ook maar wat je belangrijk vindt. De globetrotters vinden hun lange reis belangrijk, maar de techneut misschien wel zijn twee auto’s en vijf brommers, waar hij in het weekend lekker aan kan klussen en toertjes mee kan maken.

2. Inzichten en levenslessen – die doe je in Nederland ook wel op

Het verslag van een wereldreis is niet compleet zonder een opsomming van alle levenslessen. “Ik was volledig op mijzelf aangewezen, mijn moeder kon het hier niet voor mij regelen.” “Door te reizen leer je omgaan met tegenslagen, want dingen lopen echt niet altijd zoals jij wilt.” Volledig waar, vooral die tweede, maar heb je daar echt een wereldreis voor nodig?

Ga op jezelf wonen: dan kun je je moeder niet meer voor elk wissewasje lief aankijken. Als je tenminste niet elke week de was naar je moeder gaat brengen en zij niet extra porties voor je kookt om in te vriezen. En die tegenslagen, die kom je ook in het “gewone” leven echt wel tegen. Slechte studieresultaten, ontslagen worden op je werk, een verbroken relatie, gezondheidsproblemen. Maar ook: een lekke band als je net een belangrijke afspraak hebt, door winterweer stranden op een station ver van je huis. Het leven komt met tegenslagen, dus die lessen leer je heus wel.

3. Reizen lost je problemen niet op

En dan ben je ontslagen, of je relatie loopt op de klippen. De verleiding kan groot zijn om alles achter je te laten, naar een andere omgeving te vertrekken en daar tot jezelf te komen. Totdat je in een hostel zit in Australië en je tot de conclusie komt dat je nog precies dezelfde persoon bent als in Nederland, met dezelfde zorgen, dezelfde demonen en dezelfde herinneringen. En het leven in Nederland gaat gewoon door. Ik heb huilend door de Himalaya gelopen omdat ik diep van binnen mijn vriendje in Nederland niet vertrouwde (terecht, bleek achteraf), kwam er op een hotelkamer in Marrakech achter dat ik minder kon bouwen op een aantal van mijn vrienden thuis dan ik dacht en heb het overlijden en de crematie van mijn oma volledig via whatsapp meegekregen in Engeland.

Door reizen ontkom je niet aan je problemen – het is hooguit een tijdelijke ontsnapping. Uiteindelijk los je de problemen alleen op door de confrontatie ermee aan te gaan – en dat gaat vaak het beste thuis. Open dagen bezoeken om een gefundeerde studiekeuze te maken, brieven schrijven, gesprekken voeren en netwerken om een nieuwe baan te vinden. Een nieuwe dagelijkse routine ontdekken waar je gelukkig van wordt, maar nu zonder die geliefde ander.

4. Achter de massa aanlopen

Hoeveel wereldreizigers betreden nog echt de onontgonnen gebieden? De meeste reizigers gaan op reis met een Lonely Planet in de ene hand en hun smartphone in de andere. Ze trekken van hostel naar hostel in landen die afgeladen zijn met andere backpackers, boeken een toer door de jungle met een gids en tien andere reizigers en komen terug met foto’s van toeristische highlights, waar ze alle andere toeristen af hebben moeten photoshoppen.

Tuurlijk, er zijn ook mensen die echt van de gebaande paden gaan en die van drielandenpunt naar drielandenpunt lopen in Nepal, op hun zestiende de wereld rond zeilen of maanden tussen de locals wonen en hun taal en cultuur leren. Maar dat zijn er niet zo veel: dat zijn nog altijd de mensen die het nieuws halen, een boek kunnen publiceren over hun avonturen of een bezoekje krijgen van Floortje aan het einde van de wereld.

5. Al het ongewone wordt ook gewoon

Ooit eens met een buitenlander door Nederland gelopen en je verbaasd over hun verbazing over alle grachten en kanalen, de platte weilanden en de hoeveelheid fietsen? Jij hebt het al zo vaak gezien dat het niet meer bijzonder is. Zo haalt een Noor zijn schouders op over watervallen, zijn de verschillende tempels voor de gemiddelde Thai niet echt de moeite van het bezoeken meer waard en zul je waarschijnlijk niet snel een Parijzenaar tegenkomen op de top van de Eiffeltoren.

Een beginnende reiziger zal zich overal over verwonderen. Maar die verwondering neemt af naarmate je langer of vaker onderweg bent. Is dat slecht? Misschien niet. Maar is reizen dan nog per se noodzakelijk om je horizon te verbreden, of zou het al helpen om in Nederland meer oog te krijgen voor alles dat je als gewoon bent gaan beschouwen?

Lees het boek Microadventures eens – dit kan je helpen om al het gewone weer als ongewoon te zien.

6. Een enorme ecologische voetstap

Smeltende poolkappen, extremer weer, bodemerosie. Toerisme en reizen brengen niet alleen mooie dingen met zich mee. Natuur moet plaatsmaken voor resorts, vliegtuigen stoten enorme hoeveelheden broeikasgassen uit, populaire routes door door de bergen raken platgetreden en vervuild. Thuisblijven is veel beter voor het milieu en zorgt ervoor dat ook jouw kinderen en kleinkinderen nog van een mooie, gezonde wereld kunnen genieten.

7. Andere prioriteiten zijn niet per se verkeerde prioriteiten

Als je echt op reis wilt, zal het bovenstaande je er niet van weerhouden. Reizen biedt nou eenmaal ook voordelen. Er zijn manieren ecologisch verantwoord(er) op reis te gaan, bijvoorbeeld door mee te doen aan CO2-uitstootprogramma’s. En misschien is reizen voor jou wel de beste manier om je geld uit te geven.

Maar stellen dat mensen die niet reizen essentiële ervaringen missen of de verkeerde prioriteiten stellen… Voor iemand die zich roemt op het ruime blikveld dat hij door het reizen heeft gekregen, is dat wel heel kortzichtig. Er zijn zoveel keuzes te maken in het leven. Zoveel manieren om levenservaring op te doen. Welke levenswijze bij iemand past is, is meer afhankelijk van de persoonlijkheid van die persoon dan van de levenswijze op zich. Natuurlijk bestaan er slechte beslissingen en verkeerde prioriteiten, maar veroordeel iemand die zich niet geroepen voelt om een jaar van zijn leven reizend door te brengen niet zonder meer.

Begrijp mij niet verkeerd: ik vind reizen geweldig, maar wel op mijn manier. En ik weet dat dat niet voor iedereen geldt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: