5 voordelen van couchsurfers

Hè hè, ik heb het huis weer voor mezelf. In de afgelopen week heb ik flink ingeleverd op mijn privacy: na meer dan een jaar bijna niets gehoord te hebben, stromen nu de aanvragen van couchsurfers weer binnen. Het gevolg: drie surfers in de afgelopen week. Eerst een meisje uit Frankrijk dat toelatingsexamen deed voor de kunstacademie, daarna een stel uit Australië dat een wereldreis maakte en dat een extra lange stop had in Nederland, omdat zijn familie daarvandaan kwam.

Een week lang mensen die de woonkamer in beslag nemen, die alle spullen in de keuken op de verkeerde plek terugleggen, die onder mijn douche staan en die gebruik maken van mijn wifi. Klinkt als een slechte deal. Toch zijn er voor een host ook voordelen.

1. Kaboutertjes die de afwas doen – ze bestaan!

De afwas is een van mijn minst favoriete klusjes. En helaas, normaal gesproken is het niet zo dat deze ineens weg is na een dag op kantoor. Behalve als ik couchsurfers over de vloer heb. Voor hen is de afwas een van de eenvoudigste klusjes om op te pakken – dat ze de spullen vervolgens op de verkeerde plek terugleggen, neem ik dan maar voor lief.

2. Een buitenlands restaurant in mijn keuken

Het is een soort van goede deal: de couchsurfers slapen gratis op mijn bank, maar ze doen wel de boodschappen en koken voor mij. Een van de Australische couchsurfers van afgelopen week was van oorsprong Vietnamees, waardoor mijn keuken drie avonden lang in een soort Little V veranderde. En ze kookte zo veel dat ze zelfs mijn lunchtrommeltje voor de volgende dag klaarmaakte – terwijl ik in de keuken poffertjes stond te bakken, dat wel.

3. Je leert je eigen stad goed kennen

Als ik geen couchsurfers had gehad, was ik vandaag echt niet gaan struinen over de vrijmarkten, om vervolgens op jacht te gaan naar een goede sushitent. Een workshop ganzenveerschrijven in het Meermanno museum, een voorstelling moderne dans in het Zuiderstrandtheater, een PANN-feest op het strand, picknicken op een duintop – allemaal dingen die ik niet gedaan zou hebben als ik geen couchsurfers op sleeptouw had (of door hen op sleeptouw was genomen).

4. Vrienden over de hele wereld

Als ik in de toekomst iets te zoeken heb in Perth, Mumbai, Genève of Calgary, dan hoef ik in ieder geval niet meer op zoek naar een logeerplek!

5. Al die verhalen…

Er zijn couchsurfers die denken dat ze genoeg betalen voor hun gratis onderdak door al hun spannende reisverhalen. Tja. Ik vind het ook wel prettig als ze helpen met de afwas en delen in de kosten voor de boodschappen. Maar die verhalen zijn een leuke plus. Een bergbeklimmer die gesponsord de Kilimanjaro, Aconcagua en Elbrus heeft beklommen, en het sponsorgeld besteedde aan lokale hulpverleningsprojecten. Een stel dat vanuit Kazan – een flink stuk Rusland in – is komen liften. En zijn ze uitverteld? Dan kun je nog altijd samen alle wereldproblemen oplossen – onder het genot van een glas wijn en stroopwafels natuurlijk.

 

Wat vind jij? Wegen de voordelen van couchsurfers op tegen de nadelen? Heeft het bovenstaande je overtuigd om het zelf eens te proberen? Of geef je je privacy niet zo gemakkelijk op?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: