8 soorten couchsurfers

Wat hebben mensen toch in Nederland te zoeken? Ooit, toen ik een jaar of 10 jonger was dan nu, kon ik me niet voorstellen waarom buitenlanders zich aangetrokken voelden tot Nederland. Een klein, plat, dichtbevolkt, kneuterig, nat landje – als je je zuurverdiende geld aan een reis wilt besteden, dan zijn er toch altijd plaatsen waar je beter naar toe kunt gaan? Waar wél wat te beleven is?

De rest van de wereld denkt daar kennelijk anders over – en ik zelf inmiddels ook. Couchsurfers uit alle hoeken van de wereld kloppen bij mij aan. Wat komen al die mensen in Nederland doen?

1. Wereldreizigers

In een jaar tijd zo veel mogelijk landen bezoeken. Of juist de mogelijkheid om langere tijd ergens te blijven. In ieder geval: de wereldreiziger is lang van huis, leeft uit een backpack, en is maar wat blij als er een paar onderbroeken mee in de wasmachine mogen. Dit zijn doorgaans mensen van buiten Europa – Europese wereldreizigers bezoeken Nederland wel een keer als ze weer thuis zijn – en omdat veel intercontinentale vluchten op Schiphol landen, is Nederland vaak het eerste land dat ze aandoen. Amsterdam zal door dit soort reizigers overspoeld worden, maar de stoere wereldreiziger gaat van de gebaande paden en doet ook Den Haag aan.

Ik vind wereldreizigers wel prima. Soms wat aan de jonge kant, maar als paps en mams de reis niet betalen en ze zelf hebben moeten sparen, valt dat ook wel weer mee. Ze zijn zelfstandig, hebben een redelijk normaal ritme (want elke nacht feesten houd je geen 10 maanden vol, zelfs niet als je 18 bent) en zijn redelijk flexibel in hun plannen, want vaak liggen alleen hun intercontinentale vluchten vast en kunnen ze de rest zelf invullen.

2. Stedentrippers

Ja, zelfs Den Haag is een stedentrip waard. De stedentrippers komen vooral uit West-Europa en zijn meestal wat ouder. Ze zijn meestal al aan het werk en hebben de neiging om in lange weekenden te komen. Met Pasen had ik een stel uit Duitsland, en met Hemelvaart – yup – weer twee vrienden uit Duitsland.

Ideaal dus, zeker als ik zelf ook vrij ben. Als ik zin heb om toerist in eigen stad uit te hangen, dan zijn deze couchsurfers een goed excuus. En moet ik thuis nog wat achterstallig onderhoud doen – zoals mijn bureau opruimen, héél erg hard nodig – dan kunnen deze couchsurfers ook prima alleen op pad. Deze couchsurfers hebben iets meer geld te besteden, dus ze een avondje meenemen naar je favoriete restaurant hoort ook bij de opties.

3. Internationale studenten

Je bent Amerikaan en je studeert een semester in Enschede. Wat doe je dan in de weekends? Je Nederlandse medestudenten zijn naar thuis-thuis, de paar andere internationale studenten hangen je inmiddels de keel uit en op de Oude Markt ben je na een aantal weken ook wel uitgekeken.

Tijd om Nederland te verkennen! De rest van je leven kom je er waarschijnlijk nooit meer. En omdat je geen cent te makken hebt – je bent immers student – doe je dit zo goedkoop mogelijk.

Het is een beetje afhankelijk van de student hoe enthousiast ik hiervan word. Met master- en PhD-studenten klikt het meestal wel, maar met bachelorstudenten kan het stroef lopen. De wereld waar zij zich in bewegen – die van studeren, uitgaan, weinig geld hebben, maar lang-leve-de-lol – ben ik inmiddels ontgroeid. Vaak zijn dit ook mensen die de gratis slaapplek als vanzelfsprekend beschouwen en die niet eens de moeite nemen om een referentie te schrijven. Maar voor hetzelfde geld klikt het wel heel goed en zit je avondenlang te kletsen. Als ze niet uit willen tenminste.

Altijd dus een gokje, deze categorie. In het beste geval los je alle wereldproblemen op met deze gasten, in het slechtste geval moet je je grenzen wat beter bewaken omdat ze zich zelfs de inhoud van je koelkast toe-eigenen.

4. Congresbezoekers

Meestal is er voor deze mensen een hotel geregeld. Soms niet. Dan zoeken deze bezoekers van een meerdaags congres misschien wel onderdak bij lokale bewoners.

Van alle couchsurfers zijn dit de mensen die het meest met mij overeenkomen qua ritme. Ook zij moeten ‘s ochtends vroeg ergens zijn en zijn na het einde van de middag vrij. Soms hebben ze ‘s avonds nog wel een diner met andere congresbezoekers, maar vaak is er ook tijd om samen te eten. Ze gaan op tijd naar bed, want ze moeten de volgende ochtend weer vroeg acte de présence geven bij een of andere lezing. Voor de werkende host ideaal dus.

In deze categorie vallen trouwens ook de stagiairs. Hoewel je bij hen moet uitkijken dat ze niet te lang blijven hangen. De meeste stages duren namelijk langer dan een paar dagen.

5. Feestbeesten

Dit is een categorie die ik gewoonlijk mijd. Mensen die ergens ‘s avonds arriveren, hun spullen dumpen, vervolgens de hort op zijn tot een tijdstip waarop ik allang lig te slapen, de volgende ochtend pas tegen de middag weer ontwaken en dan hun biezen weer pakken. Alleen als ik zelf van plan ben om mee te feesten, maken deze couchsurfers nog een kans.

6. Werkzoekers

Deze couchsurfers zijn hier om te blijven en kijken dus ook met andere ogen naar Den Haag. Zij komen solliciteren – of toelatingsexamen doen op een hogeschool of universiteit – en zijn direct op zoek naar woonruimte of een vakantiebaantje. Typische overdagbezigheden dus, en daarom prima om te hosten. Sommige van deze couchsurfers komen net uit hun ei gekropen – net klaar met de middelbare school – andere hebben al allerlei omzwervingen gedaan op de wereld en kiezen nu bewust voor Den Haag. Voor een museumbezoek zijn deze mensen vaak niet te verleiden, maar voor een bezoekje aan jouw – en misschien straks ook hun – favoriete kroeg ‘s avonds des te meer.

7. Lifters

Oké, dit is geen doel, maar een manier van reizen, en de mensen in deze categorie passen dus ook in een categorie hierboven. Maar lifters brengen hun eigen uitdagingen met zich mee, ongeacht wat ze in Den Haag komen doen. Onvoorspelbaarheid, wel te verstaan. Als je langs de A2 staat met je duim omhoog, weet je niet wanneer er een auto voor je stopt. En ook niet hoe veel verder die auto je gaat brengen.

Omdat ik op de meeste dagen mijn eigen verplichtingen heb, host ik lifters liever niet. Alleen op dagen dat mijn eigen plannen flexibel zijn, of wanneer de couchsurfers aangeven het niet erg te vinden om een paar uur te wachten voordat ze naar binnen kunnen – het grootste deel van hun tijd brengen ze toch wachtend door – heet ik deze mensen nog wel eens welkom.

8. Sekssurfers

Mijn ervaringen met deze mensen kan ik niet delen, want ik heb ze nooit over de vloer gehad. In ieder geval geen gevallen die hun doel bereikt hebben. Dit zijn mensen die misschien wel geïnteresseerd zijn in de stad die ze bezoeken, maar vooral uit zijn op seksueel contact. En die hun hosts daar dan ook op uitkiezen.

Dit is niet mijn idee bij couchsurfing en ook niet mijn idee bij seks. Bij aanvragen door mannen gaan mijn voelsprieten sowieso al wat meer uitstaan, en als ik dan ook nog tussen de regels door lees dat het zo’n man vooral om seks te doen is, dan is de “nee”-knop snel gevonden.

 

Ben ik nog een categorie vergeten? En wat zouden jouw favoriete couchsurfers zijn? Of plaats ik mensen te veel in hokjes? Laat het hieronder weten!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: