Hometown Wanderer: Santa Run 2021

In al die jaren dat ik inmiddels hardloper én couchsurfer ben, heb ik de twee activiteiten nog nooit gecombineerd. Zelfs niet toen Coen bij mij logeerde, wiens aanvraag ik nota bene had geaccepteerd omdat hij in 72 marathons van zijn geboorteplaats in Limburg naar Palermo was gelopen. Volgens mij liepen we onze rondjes toen vlak na elkaar, maar niet samen. Saaie pieten dat we waren. (Maar verder was het wel gezellig, hoor.)

Oliebollen

Ik had niet de indruk dat Kelly en Steven hardlopers waren, toen zij vroegen of ze bij mij konden logeren. Maar ik wist wel dat Kelly graag oliebollen at. Én in de aankondiging van de Santa Run van Run2Day stond dat je een oliebol kreeg onderweg. De route liep ook nog eens door de binnenstad van Den Haag, en was niet te lang. Dus ik besloot deze mogelijkheid toch voor te leggen aan mijn twee couchsurfers in spe.
En wat bleek? Steven was een fanatiek hardloper, met trainingsweken van 80+ kilometer en ultra’s op zijn naam. Kelly liet hem voor het grootste deel maar begaan, maar vond een kort loopje zonder wedstrijdcomponent ook wel een leuk idee. Bovendien kreeg je een mooie kerstmuts en kon je onderweg liedjes zingen. Een ideale invulling van de zaterdagochtend dus.

Snelle stadstoer

We hadden ons een beetje vergist in de starttijd, dus we stonden veel te vroeg in Run2Day om van start te gaan. Gelukkig stond de koffie klaar. Konden we meteen de route bestuderen.
Die was een schot in de roos. Met couchsurfers maak ik wel vaak stadswandelingetjes: door het Binnenhof, langs de Lange Voorhout, door de Dennenweg of Noordeinde, langs alle ambassades naar het Vredespaleis. De Santa Run-route van dit jaar liep precies langs mijn favoriete plekjes.

Dat werd dus een rondleiding in turbostand. Ons looptempo was zodanig dat ik er gemakkelijk bij kon praten, maar de bezienswaardigheden elkaar zo snel opvolgden dat ik constant aan het woord was. Er zaten nog een paar mooie uitstapjes in de route die ik nog niet kende. Ik voegde zelf ook nog een paar alternatieve routes toe – waarom om de Paleistuinen heen als je er ook dóór kunt? Het pakje chocolademelk bij het Vredespaleis en de oliebol + kerstliedje bij het Spui maakten het helemaal af.

Voor herhaling vatbaar?

De Santa Run is maar eens in het jaar. Bovendien is het te hopen dat we deze volgend jaar weer als één grote groep kerstmannen kunnen lopen, en niet coronaproof in kleine groepjes. Maar deze Santa Run heeft mij laten zien dat je een stadstoer ook hardlopend kunt doen. Er zijn in Den Haag genoeg routes te bedenken waarbij je een leuk beeld kunt krijgen van de stad, en ook nog een beetje actief bezig kunt zijn.

Ja, laat ik dit verder uitwerken. Nu we weer in een lockdown terechtkomen, is er vast tijd om wat routes uit te zetten. (Ja, vast…) En om me in te lezen over wat er op het pad komt, want aan parate kennis wil het mij tijdens de rondleidingen nog wel eens ontbreken. En wanneer we deze lockdown dan ook weer overleefd hebben en de toeristenstromen richting Nederland weer op gang komen, kan ik gezellig gaan uitproberen hoe sportief couchsurfers echt zijn…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: