Kamperen met onweer: do’s en don’ts

Bron: Zajcsik (Pixabay)

“Gister onweerde het echt behoorlijk en toen dacht ik: hoe doen jullie dat in de tenten? Is best gevaarlijk lijkt mij?”

Als leiding bij scouting krijg je, zeker vlak voor het zomerkamp, nog wel eens ongeruste e-mails van ouders. Je kunt de zorgen bagatelliseren: ach, maak je niet druk, we doen het altijd zo en er is nog nooit wat gebeurd – maar dan voelen ouders zich niet serieus genomen. Toch maar eens kijken dus, wat de risico’s van kamperen met onweer echt zijn en hoe we die zo klein mogelijk kunnen maken.

Wat kan er gebeuren?

Van alles. In een open veld kan de bliksem in je tent slaan, in een bos kan er een bosbrand ontstaan als het een tijd droog is geweest, of de bliksem kan inslaan in de boom waar jouw tent toevallig onder staat… als het onweer echt dichtbij is, is kamperen niet de veiligste manier om je tijd door te brengen.

Aan de andere kant: wat is de kans daarop? Onweren doet het natuurlijk wel eens in Nederland, maar hoe vaak komt het onweer zó dichtbij dat er een kans op inslag is? Bijna nooit. Alle mogelijkheden afgewogen is de kans op onweer dus geen reden om niet te gaan kamperen. Maar hoewel scouting vaak één groot improvisatietheater is (bij ons toch in ieder geval), is het niet verkeerd om even af te wegen wat je wel en niet moet doen, als je toch wordt overvallen door een onweersbui.

Goed om te weten

De bliksem zoekt altijd de kortste, gemakkelijkste weg naar beneden. Meestal slaat deze dus in het hoogste punt in de omgeving. Kerktorens zijn klassiekers (daarom hebben deze ook altijd bliksemafleiders). Is er echter een punt net ietsje lager, maar wel veel gemakkelijker (bijvoorbeeld gemaakt van materiaal dat goed geleidt, zoals metaal), dan wil de bliksem ook nog wel eens die weg kiezen.

Wil je weten hoe ver het onweer bij je vandaan is? Dat is gemakkelijk te berekenen, omdat licht (veel) sneller reist dan geluid. De tijd die licht erover doet om bij jou te komen, is te verwaarlozen. Geluid heeft een snelheid van ongeveer 343 meter per seconde – ongeveer een kilometer per 3 seconden dus. Deel dus het aantal seconden tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder door 3, en je hebt de afstand bij jou vandaan in kilometers.

Do’s

  • Gaan schuilen in een auto of in een caravan. Helaas is het enige voertuig op wielen, dat wij op kamp bij ons hebben, een Toyota Aygo. Daar passen we niet met zijn achttienen in. (Of … het motto van scouting is toch niet voor niets “Laat je uitdagen”?)
  • Bij gebrek aan een auto: gaan schuilen in een gebouw. Net ietsje steviger dan een tent, mocht er een boom omvallen. Zelfs op een scoutingkampeerterrein zijn er wel toiletgebouwen – al wordt het wel vol als alle scoutinggroepen daar hun toevlucht zoeken.

Don’ts

  • Je tent opzetten in een open veld (want dan is jouw tent het hoogste punt in de omgeving).
  • Je tent opzetten onder de hoogste boom van het bos (want dan is die boom het hoogste punt). Nou is dat in een bos natuurlijk lastig te zien, dus zorg er gewoon voor dat je niet in je tent zit als het enorm aan het onweren is, maar je toevlucht hebt gezocht tot een gebouwtje of een auto.
  • Gaan zwemmen of kanoën (op een open meer) bij onweersvoorspellingen (want dan ben jij het hoogste punt in de omgeving – en bovendien is water een heerlijke geleider). Gelukkig zijn wij bij scouting mooi-weer-zwemmers en -kanoërs.

De ongeruste moeder kreeg een mailtje terug:

“Dank je wel voor je bericht. Gisteren ging het inderdaad behoorlijk tekeer ja. Ik hoop dat dat ons komende week bespaard blijft, want zoveel regen is vooral heel vervelend. Gevaarlijk zal het niet worden (dat is natuurlijk ook niet de bedoeling). Sowieso kamperen we niet in een open veld maar in een bos, zodat we nooit het hoogste punt zijn in de omgeving (en dus geen doelwit voor bliksem). Daarnaast houden we de weersomstandigheden natuurlijk in de gaten: mocht het onweer écht dichtbij komen, dan kunnen we altijd nog schuilen in het (betonnen) toiletgebouw of in het kampstafhuisje. Tot morgen!”

Andere weersomstandigheden? Lees hier meer over kamperen in de regen en kamperen in de kou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: