Een beetje spannend is het wel – iedere keer weer. Met je backpack sta je bij de brabantse-vlag-kubus op Schiphol te wachten. Op wie? Dat is je nog niet helemaal duidelijk. Je hebt wel een lijstje met namen gekregen, maar hoe al die mensen eruitzien is op dit moment nog gissen. Maar daar ga je snel genoeg achter komen: over een half uur zijn dit namelijk je reisgenoten!
Als je geen partner hebt, al je vrienden al andere plannen hebben en je niet alleen op reis wilt gaan, dan kun je altijd nog een groepsreis overwegen. Je hebt ze in alle soorten en maten: kampeerreizen, reizen die bedoeld zijn voor singles, trektochten in groepen… er is voor ieder wat wils.
Ik heb inmiddels aardig wat groepsreizen meegemaakt. Kamperen in Noorwegen of Ierland, rondreizen in Zuid-Afrika of Peru, een trektocht in Nepal of een weekje ertussenuit in Marokko. En afgelopen zomer bekeek ik een groepsreis voor de eerste keer van de andere kant: als reisbegeleider.
Waarom zou je een groepsreis boeken? En waarom juist niet?
Voordeel 1 – Je leert leuke nieuwe mensen kennen
Je hebt natuurlijk goed gekeken naar de bestemming die je geboekt hebt en de activiteiten die je gaat doen. En als het goed is, hebben je groepsgenoten dat ook gedaan. Nou, dan hebben jullie dat alvast gemeen!
Op een kampeerreis kom je natuurliefhebbers tegen. Op een hardloopreis sportievelingen. En op een fotografiereis andere fotografen. Een goede voedingsbodem voor nieuwe vriendschappen. En misschien wel meer dan dat.
Voordeel 2 – Je bent niet alleen
Ken je het gevoel dat je een toffe reis hebt gemaakt, vol zit met verhalen en het liefst iedereen honderd keer wilt vertellen wat je allemaal hebt meegemaakt? Maar dat het thuisfront na één keer luisteren wel genoeg heeft van jouw avonturen, omdat ze er zelf toch niet bij waren? Die zitten niet te wachten op je honderden foto’s (en bij elke foto een verhaal van vijf minuten). Hoe tof is het om honderduit te kunnen praten met iemand die dezelfde dingen meemaakt als jij en er ook niet over uitgepraat raakt?
Niet alleen de leuke ervaringen deel je met andere mensen tijdens een groepsreis. Ook als je er eens doorheen zit tijdens een trektocht, heimwee hebt naar huis of bestolen wordt, sta je er niet alleen voor. Als je met een groep reist, is er altijd iemand die bemoedigende woorden voor je over heeft of mee kan denken over een oplossing.
Voordeel 3 – Alles wordt voor je geregeld
Voor als je het superleuk vindt om na te denken over de activiteiten die je in een bepaald land kunt doen, maar al grijze haren krijgt bij de gedachte dat je ook je hotels en het vervoer moet regelen. Of als je niet goed genoeg Engels spreekt om alle reserveringen zelf te regelen. (Of als de bewoners van het land niet goed genoeg Engels spreken om te begrijpen wat je wilt.) Of omdat je nu eenmaal meer een doener bent dan een planner. Als je op groepsreis gaat, hoef je in ieder geval over accommodatie en vervoer niet na te denken.
Ook veel activiteiten worden geregeld. Ook op het moment dat je eens een vrije dag in de planning hebt, kan de reisorganisatie suggesties doen voor leuke excursies, die de reis(bege)leider bovendien voor je kan boeken. Aan jou is dus alleen de taak om volop te genieten van alles wat de reis voor je in petto heeft.
Voordeel 4 – Samen ben je sterker
Als groep krijg je vaak meer gedaan. Groepskortingen bijvoorbeeld. Sommige excursies kun je zelfs helemaal niet alleen doen – hoewel je in zo’n geval meestal aan kunt sluiten bij een bestaande groep.
Een groep kan elkaar aanvullen: iedereen heeft zijn eigen talenten. De persoon met technisch inzicht zet de tenten op, terwijl het culinaire genie alvast begint met koken. En degenen die menen nergens talent voor te hebben, werpen zich op de afwas. De assertieve groepsgenoot bestookt iedere gids met vragen, terwijl de spons de antwoorden van de gids een week later nog kan reproduceren.
En kom je op een plaats met een slechte reputatie? Dan ben je als groep een minder gemakkelijk doelwit voor overvallers dan in je eentje.
Nadeel 1 – Je leert stomme nieuwe mensen kennen
De laatkomer, de klager, de sociaal onhandige, de luidruchtige, de plakker, de roekeloze… Het zijn helaas niet altijd alleen maar leuke mensen in een groep. Mensen die de planning in de war schoppen omdat ze nooit op tijd op een verzamelpunt kunnen zijn. Mensen die het hartgrondig niet naar hun zin hebben en daarmee de sfeer van de hele groep verpesten. Of mensen die niet per se iets verkeerd doen, maar die qua persoonlijkheid net in jouw allergische zone zitten. Met een beetje pech ben je sommige mensen na een paar dagen al beu – héél lang voordat je afscheid kunt nemen.
Je moet het wel heel slecht treffen, wil er niemand in de groep zijn met wie je overweg kunt. (En als het zo is dat je met niemand kunt opschieten, is het waarschijnlijk goed om je eigen gedrag eens onder de loep te nemen.) Meestal gaat het om een of twee personen die jou echt niet liggen, en die kun je in een wat grotere groep meestal gemakkelijk omzeilen.
Alleen als gedrag niet alleen irritant is, maar ook echt nadelig voor jouw vakantiebeleving (bijvoorbeeld die groepsgenoot die steeds te laat is), dan is het goed om actie te ondernemen. Je kunt de persoon zelf aanspreken, misschien samen met een paar groepsgenoten, of de kwestie aankaarten bij de reisleiding, zodat die ermee aan de slag kan.
Nadeel 2 – Je bent nooit alleen
Introvert persoon? Dan is 24/7 op elkaars lip zitten wel heel heftig. Heb je tijdens een groepsreis dan nooit rust aan je hoofd?
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om alles mee te willen krijgen en je daarom voortdurend onder de mensen begeven. Als je die prikkels prettig vindt, dan is daar niets mis mee. Wordt het je te veel, dan zijn er, ook tijdens groepsreizen, genoeg mogelijkheden om je terug te trekken. Door op een rustdag in je eentje de stad te verkennen bijvoorbeeld. Of een dagje in het hotel of op de camping te blijven. Bij veel reisorganisaties kun je, afhankelijk van het soort reis dat je boekt, ook een kamer voor jezelf boeken. Dat is vaak wel tegen een flinke meerprijs.
Ook als je je tijdens een reisdag in een hoekje van de bus terugtrekt met muziek in je oren en je neus in een boek, zullen de meeste groepsgenoten daar niets van vinden. En vinden ze er wel iets van? Dan zegt dat vaak meer over hen dan over jou.
Nadeel 3 – Alles wordt voor je geregeld
Staat avontuur bij jou gelijk aan flink verdwalen in de jungle of af en toe eens lekker afzien in een slecht hotel met bedbugs? Dan zijn groepsreizen voor jou waarschijnlijk weinig avontuurlijk. Hoewel je toffe dingen doet, is alles vaak tot in de puntjes geregeld en zijn er weinig mogelijkheden om van het gebaande pad af te gaan. Bizarre situaties, die achteraf misschien voor de leukste verhalen zorgen, zul je daardoor minder snel tegenkomen.
(Overigens is het bovenstaande niet helemaal waar. Het slechtste hotel waar ik ooit geslapen heb, zat in het draaiboek van een groepsreis. En ik zal ook niet snel de wandeling in Ierland vergeten, waar we verschrikkelijk verdwaald waren, op een gegeven moment nauwelijks nog een pad konden onderscheiden, en kilometers vanhet beoogde eindpunt vandaan uitkwamen!)
En is al dat geregel duur? Je zou het zeggen: de reisorganisatie moet er immers ook wat aan overhouden. Toch valt dat vaak wel mee. Doordat de organisatie vaak al vroeg opties kan nemen op vluchten en voor veel activiteiten en accommodaties groepskorting kan krijgen, ben je voor een groepsreis meestal niet veel meer kwijt dan dat je in je eentje aan dezelfde dingen kwijt zou zijn.
Nadeel 4 – Samen ben je zo sterk als de zwakste schakel
De safarigids heeft gezegd dat alle ramen en deuren van het voertuig dicht moeten blijven, maar toch draait je buurman zijn raampje open om een betere foto te maken van de leeuw buiten. Tijdens een trektocht van twee weken blijkt er iemand een heel slechte conditie te hebben en bovendien een hekel te hebben aan wandelen, dus wil de berggids niet de uitdagende pas over met jullie. De gangmakers van de groep willen per se uit in een willekeurige stad in Zuid-Afrika. Tja, zo veilig zijn groepsreizen niet als de groepsgenoten alle reizigersadviezen in de wind slaan…
Je kunt het een groepsgenoot meestal niet kwalijk nemen als hij niet helemaal mee kan komen. Er is altijd íémand de langzaamste. Iedereen kan ziek worden. En sommige mensen denken nou eenmaal niet voordat ze doen.
De meeste groepsreizen bieden ruimte om je eigen plan te trekken. Je hóéft niet mee uit in Zuid-Afrika, je kunt ook in het hotel blijven. En als je op een trektocht bent met meerdere gidsen, kun je kijken of de groep opgesplitst kan worden. Of misschien mag je zelf wel alvast vooruit lopen (wel altijd overleggen natuurlijk, anders zijn ze je straks kwijt). Je kunt de tijd die je op anderen moet wachten ook gebruiken om foto’s te maken. Ga je in ieder geval niet ergeren: in de meeste gevallen kan de zwakste schakel niets aan zijn gedrag doen, en jou kost het alleen energie.
Hoe valt de balans voor jou uit? Wat zijn de tofste dingen die jij hebt meegemaakt in een groepsreis? Of waren het voor jou alleen verschrikkingen? Ik ben heel benieuwd!