5 voornemens voor een goedlopend 2018

“Stoppen met roken.”
“Minder vaak op mijn telefoon zitten.”
“Gezonder leven.”

Grote kans dat de mensen die het bovenstaande hebben aangekondigd, deze voornemens nu, op dag 2 van 2018, al hebben laten varen. Dat is ook niet zo gek. Het zijn (voor veel mensen) nogal rigoureuze gedragsveranderingen. Hoe ga je die voor elkaar krijgen, als je de doelen niet eens Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden formuleert?

Aan die voornemens doe ik niet mee. Wel vind ik het leuk om vooruit te kijken naar 2018 en te dromen over de dingen die dit jaar zouden kunnen gebeuren. En waarom zou ik die dromen niet een handje helpen? 

1. Mijn eerste marathon lopen

De voorbereidingen zijn al in volle gang en het inschrijfgeld heb ik al betaald. Nu moet ik het alleen nog gaan doen.

En alleen lopen is niet goed genoeg. Ik wil de marathon op zo’n manier lopen, dat ik mijn lichaam zo lief mogelijk behandel én dat ik het plezier in hardlopen behoud. Ik heb niet de illusie dat ik de laatste 10 km van de afstand fluitend afleg, maar als ik erop terugkijk, moet de herinnering vooral de overwinning zijn en niet de pijn.

Dit betekent dat de voorbereiding in orde moet zijn. Dat brengt mij bij voornemen

2. Lid worden van een atletiekvereniging

Inmiddels loop ik zes jaar hard. Ik heb mezelf leren lopen met een podcast van Evy, houd mijn vorderingen bij met de Runkeeper-app en bereid mijn wedstrijden voor met schema’s van Run2Day. Dat heeft mij gebracht waar ik nu ben, met tijden die gezellig in het midden van het deelnemersklassement liggen en vrijwel geen blessures. Geen onaardige verdienste.

Mijn lichaam ken ik inmiddels aardig, maar ik heb geen kaas gegeten van welke trainingsschema’s daarbij passen. Hoe ik mezelf minder in de weg kan zitten bij intervaltrainingen. En of mijn looptechniek wel in orde is. Morgen ga ik daarom naar een introductietraining van een atletiekvereniging.

3. Een tijd neerzetten op de 5 kilometer

Al is het maar om niet meer met mijn mond vol tanden te staan, als ik een interval 3 seconden sneller dan mijn 5km-tempo moet lopen. Of als ik tijdens een duurloop 2 minuten per kilometer langzamer moet lopen dan dit tempo.

Toen ik begon met hardlopen, heb ik de 5km-wedstrijden gemakshalve overgeslagen – ik ging meteen voor de 10. Maar nu de 5 km een gapend gat is in mijn wedstrijdstatistieken (naast de marathon), is het tijd om daar verandering in te brengen. Als ik erg fanatiek ben, kan ik ook nog de 10 mijl doen: dan heb ik echt een mooi rijtje tijden.

 

4. Gezonder leven

Ja hoor, daar is-ie: een klassiek nieuwjaarsvoornemen. Miljoenen andere mensen doen met mij mee waarschijnlijk.

Eigenlijk leef ik niet heel ongezond. Maar er is nog veel winst te behalen op minder vet, minder suiker, minder cafeïne en minder alcohol.

Om het iets SMART’er te formuleren:

  • 8 uur per nacht slapen. Ja, dat betekent doordeweeks echt om 10 uur naar bed en om 6 uur op.
    Dat betekent ook dat ik ervoor moet zorgen dat ik 8 uur kán slapen. Niet de hele avond naar een beeldscherm turen dus – en al helemaal geen emotioneel inspannende dingen gaan doen na negen uur ‘s avonds.
  • 6 keer per week mijn eigen potje koken – dus niet terugvallen op diepvriespizza’s of veel te zoute maaltijdsalades. De zevende keer mag ik zondigen – dat is de gezamenlijke scoutingmaaltijd op zaterdag en dat is bijna per definitie pizza of patat.
  • bij elk glas alcohol dat ik drink een glas water drinken. Twee voordelen: het haalt het tempo uit het drinken en het zorgt ervoor dat ik minder snel gedehydrateerd raak. De alcohol zelf vind ik niet vervelend, de kater wel.

5. Een epische wedstrijd uitzoeken

Dromen mag. Als het dromen zijn die ik kan waarmaken tenminste.

De Everest Marathon. Een marathon op Spitsbergen. De Marathon des Sables. Sinds ik voor Sinterklaas het boek Extreem Lopen heb gekregen, zijn mijn fantasieën helemaal losgeslagen. Of iets bescheidener: de marathon van New York, of die van Berlijn. Hoe dan ook: als ik de marathon van Rotterdam overleef (en ik vind het nog steeds leuk), dan wordt het tijd voor een BHAG: een Big Hairy Audacious Goal.

Wie heeft er nog een winnend oudejaarslot over…?

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: