Beaufort – De Berg

Blijkbaar vindt Beau van Erven Dorens zijn leventje, met een vrouw en vier kinderen, te gemakkelijk. Of hij heeft een stiekeme doodswens. In ieder geval vindt hij het tijd om eens flink uit zijn comfortzone te treden. In het tv-programma Beaufort gaat hij zes extreme uitdagingen aan: zwemmend Het Kanaal oversteken, de Noordzee overzeilen, in zijn eentje 100 kilometer wandelen door de Wadi Rum… Dit om te laten zien dat ook een gewone man dit soort dingen kan doen, als hij maar de wil en het doorzettingsvermogen heeft.

In een van de afleveringen beklimt Beau de Aconcagua, de hoogste berg van Zuid-Amerika. Als bergliefhebber (die diep van binnen wel een 7-summitsdroom heeft) moest ik die aflevering natuurlijk zien.

Het heeft iets exhibitionistisch, jezelf laten filmen terwijl je enorm aan het afzien bent. En dat afzien, dat krijgen we volop te zien. Tranen na het afscheid van zijn vrouw en kinderen, een uitgebreide analyse van een teen met bevriezingsverschijnselen, het smerige gevriesdroogde eten en natuurlijk de vermoeidheid en de hoogteziekte op de topdag. En het smerige toilet. Gezien het feit dat dit echt niet Beaus eerste reis zal zijn, kan ik me niet voorstellen dat dat nieuw voor hem was. Bij elke reis die enigszins de bewoonde wereld uit gaat, kom je wc’s tegen die niet te harden zijn. En met alle respect Beau, dan heb jij het als man nog gemakkelijk.

In die zin is het programma wel een typisch RTL4-programma. Al dat afzien maakt het voor het publiek een interessante aflevering om naar te kijken (al schijnen de kijkcijfers te zijn tegengevallen), maar dat gaat wel ten koste van de diepgang. Wat is de geschiedenis van de berg en wat voor rol speelt deze in lokale folklore? Wat is de motivatie van andere klimmers om naar boven te gaan (en nee, “Because it’s there” wordt niet als antwoord geaccepteerd). Wat heb je nodig voor zo’n klim en wat voor voorbereidingen gaan eraan vooraf? Om de antwoorden op die vragen blijf je als kijker verlegen zitten.

 

Daar staan dan weer prachtige beelden tegenover. Want het uitzicht over het Andesgebergte, gezien vanaf het hoogtepunt daarvan, is adembenemend. Nou heb ik ook een zwak voor hoogalpiene landschappen, maar het feit dat de cameraman (die net zo moet hebben afgezien als Beau) nog oog had voor zijn omgeving en de moeite kon nemen om dit te filmen, dwingt respect af. Nou is dat natuurlijk ook gewoon zijn baan.

En je kunt van Beau zeggen wat je wilt, maar uiteindelijk stond hij er dan toch maar. Bovenop het topje van de Aconcagua, 6.962 meter boven zeeniveau, op de hoogste berg ter wereld buiten Azië. De barre weerstomstandigheden, vieze toiletten, smerig voedsel en hoogteziekte ten spijt. Professionele bergbeklimmers kunnen dan wel neerkijken op de Aconcagua, zijnde een “wandelberg” (er komen vrijwel geen klimtechnieken en -materialen aan te pas), een berg van bijna 7.000 meter hoogte bewandelen blijft een uitdaging waar niet heel veel mensen aan beginnen. Beau van Erven Dorens heeft laten zien dat het wel kán.

 

En nou wil ik ook. Maakt niet uit dat ik net de trekking op de Kilimanjaro geboekt heb – wanneer kan ik gaan?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: