Je hebt het niet echt kunnen missen: het is warm in Nederland. Op kantoren is het niet te harden, bij elke beweging begin je te zweten en mensen zuchten en puffen tegen elkaar over de temperatuur alsof de ander er nog niet achter was hoe warm het is.
Na werktijd lonkt het zeewater. Het lijkt gekkenwerk om nu méér inspanning te verrichten dan dat strikt noodzakelijk is. Maar toch: hardlopen bij meer dan 30 graden kan. Ik heb het zojuist uitgeprobeerd en het is niet heel prettig, maar het kan. Als je maar de nodige voorzorgsmaatregelen in acht neemt.
1. Drink voldoende
Dat geldt niet alleen voor bij het sporten, maar in het algemeen. In de warmte raakt je lichaam oververhit en die hitte raakt het kwijt door te zweten. Dus je zweet wat af op een dag. En als je sport is dat des te meer.
Als je gaat rennen, neem dus water mee en drink. Niet pas als je dorst krijgt, want dan is het al te laat. Liefst, zeker bij lange stukken, elke 15 minuten een beetje. En check je urine even als je naar de wc gaat. Is deze lichtgeel, dan is dat prima. Bijna kleurloos? Dan overdrijf je misschien een beetje. Maar is je urine donkergeel, dan is dat een teken dat je te weinig gedronken hebt.
Bij het zweten raak je trouwens niet alleen vocht kwijt, maar ook mineralen (elektrolyten). Zeker voor lange afstanden is water alleen dan ook niet voldoende. Neem dan ook (isotone) sportdrank mee op pad.
2. Vermijd de zon
Je zult het intuïtief al doen: de zon vermijden als je bij deze hitte gaat hardlopen. Je krijgt het er alleen maar warmer van. Kies dus voor een route door het bos (kijk jezelf naderhand wel na op teken!) of anderszins in de schaduw.
Maar: vermijd ook asfalt, want dat absorbeert zonlicht en geeft daardoor meer hitte af. En plan je workout ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat – waarbij het heerlijk is dat het zo lang licht is – wanneer de zon niet op zijn sterkst is en het wat koeler is.
3. Smeer jezelf goed in
Ook als de zon relatief laag staat, kun je nog flink verbranden, zeker omdat je ook aan het zweten bent. Smeer jezelf van tevoren dus in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Bang dat de zonnebrandcrème door het zweten in je ogen loopt? Smeer je wenkbrauwen in met vaseline of labello. Dit houdt de zonnebrandcrème (én het zweet!) tegen, zodat je geen last hebt van prikkende ogen tijdens het lopen.
4. Draag dunne en luchtige kleding
Alsof je veel aan je lijf wilt hebben bij deze temperatuur! Het liefst trek je zo weinig mogelijk aan…
Draag in ieder geval kleding die goed ventileert. In principe lenen de hardloopshirtjes die je ongeveer bij elke winkel kunt kopen zich daar prima voor. Over katoen (ongeveer het meest gebruikte materiaal in kleding) wordt gediscussieerd: in het algemeen wordt katoen voor ongeveer elke vorm van lichaamsbeweging afgeraden, omdat het veel vocht vasthoudt en daarom kan zorgen voor onderkoeling. Maar bij deze temperatuur wíl je toch juist gekoeld worden? Laat ik het er maar op houden dat ík het niet prettig lopen vind, met een zwaar shirt waar het vocht niet uit weg kan.
Ook voor het dragen van een pet bestaan voor en tegens. Het beschermt tegen de zon, maar het zorgt ervoor dat er minder warmte weg kan via het hoofd, en dat is normaal gesproken de grootste warmteverliezer. Als je kiest voor een pet, kies er dan eentje die goed ventileert.
Tot slot een zonnebril. Het is niet prettig om steeds met je ogen te moeten knijpen tegen het nog steeds best wel felle zonlicht…
5. Neem je telefoon mee voor in geval van nood
Voor velen toch al een trouwe compagnon, maar bij dit weer nog net een stukje onmisbaarder. Met de telefoon kun je iemand bellen als je in de problemen raakt. Andere mensen kunnen jou bellen als je te lang wegblijft. En als je de telefoonnummers van enkele naasten in je startscherm programmeert, kunnen anderen met jouw telefoon ook de belangrijkste mensen bereiken.
Ook geld en een OV-kaart zijn handig om mee te nemen. Kom je er halverwege achter dat je het niet trekt, dan kun je altijd thuiskomen.
6. Kies voor een alternatieve training
Wat dacht je van een heerlijke duik in een koel zwembad? Of een keertje op de loopband in de sportschool met airco?
7. Doe niet te gek!
Had je net een lekker intensieve intervaltraining op de planning staan? Of wilde je je PR verbeteren op de halve marathon? Die doelen kun je beter laten varen. Boven de 20 graden nemen je prestaties waarneembaar af (die neerwaartse lijn begint al bij 12 graden, maar dan merk je er nog niet zoveel van). Er toch voor gaan is alleen maar frustrerend. Sterker nog: gevaarlijk. Want zeg nou zelf, flauwvallen van de hitte, of nog erger, bewusteloos raken en misschien wel blijvende schade oplopen door hyperthermie – dat is het lopen van een PR toch niet waard?
Sluit ik af met een filmpje dat ik een paar maanden geleden tegenkwam. Hardlopen bij -31 of bij +45? Ik koos voor +40 – met name omdat daar geen sneeuw en ijs bij kwam kijken. Nu weet ik het niet zo zeker meer…