Nare blaren

Met alle gebeurtenissen afgelopen zomer – een berg beklimmen, scoutingkamp, een reis begeleiden – en daarbij een blessure, is een beetje de klad gekomen in het hardlopen. Af en toe een rondje van 5k, waarbij na 4,5 km de kramp in mijn kuit schoot – meer zat er niet in. Op de Kilimanjaro liep ik op mysterieuze wijze de pijn uit mijn rechterkuit, en sinds ik thuis ben, ben ik voorzichtig aan weer aan het opbouwen, zorgvuldig rekkend en strekkend voor en na de training.

 

Over hardloopsokken

Gisteren zat er voor het eerst sinds maanden weer eens een 10 km in. Conditioneel ging het best, mijn benen – zelfs mijn kuiten – werkten mee … maar ik had even buiten mijn voeten gerekend.

Terwijl ik de laatste paar kilometer aflegde en het textiel van mijn sok steeds meer langs de binnenkant van mijn linkervoet ging schuren, mijmerde ik over de oorzaak. Het kwam vast door die sokken. Vorig jaar had ik hardloopsokken voor Sinterklaas gevraagd. Zowel mijn zus en zwager, als mijn broer en schoonzus vonden dat een erg geschikt cadeau voor mij (ik kreeg er zelfs twee keer een gedicht over een halve marathon bij). Mijn broer en schoonzus kiezen in een winkel meestal het duurste (en daarmee hopen ze het kwalitatief beste) product en gaven mij één paar sokken van Falke. Mijn zusje en zwager houden van waar voor hun geld en kwamen met vier paar Asics.

Mijn broer en zijn vriendin kregen gelijk: er is wel degelijk verschil te merken tussen de Falkes en de Asics. Niet voor niets trek ik de Falkes aan bij duurlopen en bij wedstrijden. Nooit een probleem mee gehad. De Asics begonnen wel eerder te schuren na een kilometer of 15. Maar nu was ik nog niet eens halverwege die afstand. Waren de sokken wel de enige oorzaak?

Over hardloopschoenen

Maar nee, aan mijn schoenen kon het niet liggen. Daar liep ik nu al anderhalf jaar op en die hadden nooit problemen gegeven.

Wacht. Anderhalf jaar. Hoeveel kilometer per week? Toch zeker 25. Dat betekent dat ik er op deze schoenen maar liefst 1800 km op heb zitten.

Volgens Run2Day gaan hardloopschoenen ongeveer 1000-1200 km mee. Maar Run2Day is een hardloopwinkel, dus die heeft er baat bij om regelmatig nieuwe schoenen te verkopen. Runner’s World dan? Die menen dat dit maar door één wetenschapper ter wereld is onderzocht en dat deze concludeert dat hardloopschoenen slechts 600 km meegaan. Hoe dan ook: volgens beide definities zijn mijn schoenen nodig aan vervanging toe.

Loop je op versleten schoenen blaren? Lijkt me een beetje sterk. Maar de blessure van afgelopen zomer had misschien wel voorkomen kunnen worden.

Vandaag was het dus een mooi moment om rondjes te rennen door een loopwinkel. Elk rondje met een ander paar schoenen aan mijn voeten. Gelukkig hoefde ik nu, in tegenstelling tot de vorige keer, niet de hele schoenenafdeling aan mijn voeten te hebben – het tweede paar dat ik paste, zat perfect. De Zevenheuvelenloop, de CPC, de marathon van Rotterdam – ik ga ze tegemoet met een paar prachtige blauwe Saucony’s.

En voor de zekerheid heb ik ook nog een paar van de winkels duurste sokken meegenomen.

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: