Trainingsdagboek week 1 – Een mini-triatlon

Het nieuwe jaar is begonnen – en er staan zó veel leuke doelen op de planning! Een van de dingen die ik in 2019 wil bereiken, is om (weer) topfit te worden. Wanneer ik goed in vorm ben, zit ik ook lekker in mijn vel – het tegendeel heb ik in december wel weer gemerkt. Én ik wil weer lekker wedstrijdjes kunnen rennen dit jaar, als het kan met een beetje mooie tijden. Heel stiekem droom ik ook nog van een najaarsmarathon, maar dat moet nog wat meer vorm krijgen.

In ieder geval: genoeg reden om aan de bak te gaan!

Dinsdag 1 januari

Zonder er zelf erg in te hebben, begon ik het nieuwe jaar met een triatlon. Eigenlijk had ik gewoon bedacht dat ik tevreden zou zijn over mijn Nieuwjaarsdag, als ik mee zou doen aan de Nieuwjaarsduik – ja, die grote van Unox in Scheveningen – en een stukje zou gaan hardlopen. Zo gezegd, zo gedaan. Eerst op de fiets naar het strand. Tweemaal de zee in, want de eerste keer had ik die Unoxmuts nog op mijn kop en daar wilde ik niet mee duiken. En daarna weer terug.

Thuis kon ik onder de douche gaan, maar ik dacht dat dat zinvoller was ná het hardlopen. Dus voor de gelegenheid pakte ik mijn FiveFingers maar weer eens uit de kast – ik heb ze al een aantal maanden, maar ik vind ze toch vooral geschikt voor de kortere afstanden en ze zijn nogal koud, dus sinds oktober of zo heb ik ze niet meer aan gehad – voor een kort rondje door het Zuiderpark. (Het Zuiderpark was een vuurwerkvrije zone, de avond ervoor. Dat was erg prettig, hoef je niet zo om al die vuurwerkresten te manoeuvreren.)

Afstand: 4,46 km
Tijd: 24.52
Tempo: 5.34 min/km

Woensdag 2 januari

Tijd voor schaatsles. De vereniging waar ik lid van ben, biedt ze aan in de winter, en ik kon nog wel een paar lesjes gebruiken. Ik dacht dat ik het aardig kon – ik heb al een paar seizoenen eerder les genomen – maar tijdens de eerste les werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Dat kan nog veel beter.

Nu, een paar lessen verder, begin ik er een beetje gevoel voor te krijgen, mede dankzij de trainer die kritisch kijkt en feedback geeft. Het stikte vanavond van de recreatieschaatsers – iets met kerstvakantie – dus bochtjes heb ik niet kunnen / durven oefenen, maar dat komt volgende week wel weer.

Afstand: niet bijgehouden, maar het zal een ronde of 20 geweest zijn – 8 km

Donderdag 3 januari

Ja, het gaat lekker. Vanavond weer hardlopen, maar nu in groepsverband. Sinds kort is er bij de vereniging de USG. Officieel vernoemd naar een persoon wiens naam ik alweer vergeten ben, maar de geuzennaam blijft wel hangen: de Ultra Slome Groep. En -uh- dat klopt ook wel zo’n beetje.

We liepen een rondje richting Rijswijk, een paar versnellingen op de spoorbrug, maar verder lag het tempo niet zo hoog. Conditioneel ging het prima: de hele training heb ik met mensen kunnen praten. Ik loop op dit moment ook vooral mee met deze groep, omdat de USG niet alleen langzaam, maar ook kort loopt.

Aan het einde, na 8 km, liep ik met de trainer nog een extra rondje door het Zuiderpark. Hij omdat hij weer langere afstanden wil gaan lopen en dat met de USG niet echt bereikt, ik omdat ik blij ben dat ik inmiddels weer 10 kan lopen.

Afstand: 10,88 km
Tijd: 1.10.15
Tempo: 6.27 min/km

Zaterdag 5 januari

De lange duurloop heb ik eigenlijk donderdag al gelopen, maar de verleiding was toch te groot: nog een keer 10 km. Het werd mijn oude vertrouwde rondje langs Kijkduin, het rondje dat ik 9 van de 10 keer loop als ik 10 km wil lopen. Inmiddels een flinke tijd geleden dat ik dat gelopen heb, maar ik vermoed dat ik het vrij snel zat zal zijn.

Het tempo lag iets hoger dan donderdag, omdat ik nu alleen liep en niet op andere mensen hoefde te wachten, maar nog flink lager dan het tempo waarvan ik weet dat ik het kan halen als ik echt in vorm ben. Daar stond tegenover dat ik er ook niet écht moe van werd. Alleen in de laatste kilometer merkte ik dat ik de afstand niet meer gewend was.

Afstand: 10,34 km
Tijd: 1.04.06
Tempo: 6.11 min/km

Weektotaal:
Hardlopen: 25,68 km
Schaatsen: 8 km

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: