Trainingsdagboek week 2 – langzaam sneller

Maandag 7 januari

De vorige twee weken waren uitgevallen vanwege Kerst en Oud & Nieuw, maar deze week was het weer tijd voor een van mijn favoriete trainingen: crossfit in Scheveningen. De WOD (work-out of the day) was deze keer in tweetallen. Mijn maatje en ik begonnen met een cardiorondje, waarin we samen 40 kcal moesten verbranden op de assault bike (wat een onding is dat!), 100 keer moesten touwtjespringen en 50 kcal moesten verbranden op de roeimachine (na die assault bike was dat bijna rust). Daarna deden we een minuut of 20 lang setjes van 20 chin-ups, 20 box jumps, 25 shoulder presses, 25 kettlebell deadlifts, 30 knee-to-chests en 20 wallballs. En daarna snel door naar een vergadering, waar ik alle stroopwafels heb opgegeten.

Dinsdag 8 januari

De FiveFingers gingen weer aan voor een kort rondje. Waar ik de afgelopen maanden alle trainingen nog rustig uitvoerde, begin ik nu weer te differentiëren in snelheid. 5 minuten per kilometer haal ik nog niet, maar ik kom langzaamaan weer in de buurt van de 5.30. En bonuspunten: de spierpijn in mijn kuiten, die ik meestal heb wanneer ik heb gelopen op deze schoenen, bleef deze keer uit! Ik begin er dus aan gewend te raken…

Afstand: 4,68 km
Tijd: 26.01
Tempo: 5.33 min/km

Woensdag 9 januari

Woensdag schaatsdag. Hoewel alle lesgroepjes weer zijn begonnen, deze eerste week na de kerstvakantie, was het rustiger op de baan dan de vorige week. Onze eigen groep was wel heel groot, omdat een van de trainers afwezig was.
Langzaamaan begin ik me te realiseren dat schaatsen technisch echt moeilijk is en dat ik toch echt eerst de techniek in de vingers moet krijgen, voordat ik aan snelheid kan werken. Dat is wat er bij eerdere lessen fout ging: te vroeg te snel willen gaan. Als ik de bochten langzaam, maar zo veel mogelijk technisch goed uitvoer, blijf ik wél op mijn schaatsen staan. En daar is mij op dit moment veel aan gelegen.
De trainer zag mij worstelen en zei: “Blijven lachen, dit is je hobby!”

Afstand: 24 rondjes – 9,6 km

Donderdag 10 januari

Hardlopen bij de USG. Deze keer zaten er veel mensen in het groepje die niet lekker of flink geblesseerd waren, dus we bleven in het Zuiderpark. Voor het grootste deel was dat op rustig duurtempo. De stukjes waar we ons eigen tempo konden lopen, liep ik voorop met een clubgenootje en maakten we plannen om samen over een paar weken weer over te stappen naar “groepje 2”. Dat groepje loopt sneller en verder, en het begint zoetjesaan weer een haalbaar streven te worden.

Afstand: 8,58 km
Tijd: 53.11
Tempo: 6.11 per kilometer

Zondag 13 januari

Foto: Tom Oosterdijk

Er stond een informeel wedstrijdje op het programma: de Nieuwjaarscross van RTC. Wederom in het Zuiderpark. Er was een parcoursje uitgezet van een kilometer of drie, dat we drie keer zouden moeten lopen. De tijd werd bijgehouden door een geblesseerd clublid, dus er zou ook echt een winnaar zijn.
Ik had niet zo goed opgelet en ik had het inlooprondje al bij de drie rondjes gerekend. Ik stelde me dus in op twee rondjes op snelheid. Bovendien was ik veel te hard van start gegaan, opgezweept door alle snelle eerste-divisie-triatleten die de club ook rijk is. En een kleine 12 kilometer was eigenlijk te lang voor waar mijn lichaam nu aan gewend is. Met dat laatste in het achterhoofd haakte ik na twee rondjes af. Ontevreden over mezelf, dat wel.

Gaandeweg, ploeterend en de gevolgen van mijn snelle start ondervindend, ontstond er wel een doel voor 2019 in mijn hoofd. Doseren. Een paar jaar geleden dacht ik dat ik er best goed in was: wedstrijden liep ik altijd erg vlak. Maar dat zal beginnersgeluk geweest zijn. De wedstrijden in het afgelopen jaar werden veelal gekenmerkt door een te optimistisch begin, waarschijnlijk omdat ik in het verleden ook echt beter heb gekund, waarna ik in de tweede helft gigantisch inzakte. Dit jaar wil ik negatieve splits lopen in mijn wedstrijden: de tweede helft sneller dan de eerste. Om te beginnen volgende week, bij de 10-kilometerwedstrijd waar ik dan voor sta ingeschreven.

Afstand: 2,67 + 5,76 = 8,43 km
Tijd: 16.04 + 31.26 = 47.30
Tempo: 6.01 en 5.26 min/km

Weektotaal:
Hardlopen: 21,69 km
Schaatsen: 9,6 km

Jaartotaal 2019
Hardlopen: 47,37 km
Schaatsen: 17,6 km

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: